Registrované chovy hydiny pod Tatrami sú pod prísnym dohľadom

31.10.2005 Poprad

Poprad 31. októbra (TASR) - Opatrenia proti zavlečeniu vtáčej chrípky plne uplatňujú pod Tatrami v registrovaných chovoch hydiny - Vajex Kežmarok, Tatra Agro...
Poprad 31. októbra (TASR) - Opatrenia proti zavlečeniu vtáčej chrípky plne uplatňujú pod Tatrami v registrovaných chovoch hydiny - Vajex Kežmarok, Tatra Agrolev Levoča - farme v Spišskom Podhradí a Ján Kubus SHR Veľký Slavkov.

Regionálna veterinárna a potravinová správa v Poprade vypracovala pohotovostné plány pre okresy Poprad, Kežmarok a Levoča. Kontroluje ich dodržiavanie a účinnosť aj na bitúnkoch hydiny v spoločnostiach Podtatranská hydina Kežmarok a Hydina Kubus vo Veľkom Slavkove, kde je stály veterinárny dozor.
Regionálny veterinárny lekár Štefan Kohút informoval, že vyšetrili chovy hydiny v registrovaných farmách, chov rizikových druhov ako sú pštrosy, pričom doterajšie výsledky boli negatívne. Zvýšili kontrolu obchodovania s hydinou a výrobkami. Prísnejšie kontrolujú aj výrobu a predaj kŕmnych zmesí a doplnkov pre hydinu a vtáctvo.
V registrovaných chovoch zintenzívnili zdravotné kontroly so zameraním na klinické príznaky vtáčej chrípky. Dbajú, aby sa nakupovala hydina len zo schválených fariem so stálym veterinárnym dozorom. Z ďalších opatrení spomenul umiestňovanie novonakúpenej hydiny do sanovaných priestorov, správne používanie osobných ochranných pomôcok a minimalizovanie počtu ľudí, ktorí s hydinou prichádzajú do styku. Samozrejmosťou je vonkajšia ochrana fariem.
V regióne taktiež vytvorili podmienky na nepretržité telefonické prijímanie podnetov od občanov. Každý podnet o podozrivom alebo uhynutom vtáctve odborne posúdi poverený veterinárny inšpektor. \"Sme pripravení prijať a realizovať v spolupráci s Obvodnými úradmi v Poprade a Kežmarku a tiež ďalšími orgánmi miestnej štátnej správy a samosprávy všetky potrebné a možné opatrenia, \" zdôraznil Kohút.
Zamestnancom fariem a ďalším rizikovým skupinám obyvateľstva odporúčajú lekári očkovanie proti klasickej chrípke. Výskyt chrípky a jej podobných ochorení vo všetkých troch okresoch pravidelne sleduje Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Poprade. Údaje získava od lekárov prvého kontaktu. Spoločne s Regionálnou veterinárnou a potravinovou správou monitoruje aj registrované chovy hydiny.
 

Vyberte región

mark